28 de set. 2009

L’església de Sant Miquel d’Ordeig celebra la festa patronal

El veïnat de Sant Miquel d’Ordeig, prop de Vinyoles d’Orís del terme de les Masies de Voltregà (Osona), ha celebrat la festa del seu patró sant Miquel arcàngel aquest diumenge 27 de setembre.

La figura i diada de Sant Miquel
Joan Soler explica que sant Miquel és “l’arcàngel que vencé el drac apocalíptic” i afegeix que “la iconografia el presenta resplendent, de soldat romà amb ales celestials, a peu, trepitjant el Drac-Diable, mentre li clava una llançada o brandant una espasa de foc, amb una creu vermella a l’escut blanc o a la cuirassa...(1)”. La data que commemora la figura d’aquest arcàngel, diu Joan Amades, “correspon a l’equinocci tardoral, moment que marca una fita important dins la vida agrícola dels pobles europeus, puix que coincideix amb les veremes i amb l’inici de la sembrada, feines que han donat lloc a diversos costums i a nombrosos refranys (2)”.

Sant Miquel d’Ordeig
L’església de Sant Miquel d’Ordeig és un edifici antic. Antoni Pladevall i Albert Benet indiquen que “el lloc d’Ordeig es documenta el 975” quan s’esmenta una ‘villa Ordege’ i afegeixen que l’existència del temple religiós “es constata el 1059, quan el bisbe Miró Foguet, que més tard havia d’ésser senyor del castell de Voltregà, dóna l’església de Sant Miquel amb el domini de la quadra d’Ordeig al monestir de Santa Maria d’Amer (3)”. A partir d’aquesta data Sant Miquel resta associat al monestir d’Amer fins al 1835. Diverses restauracions , especialment la de 1618 que va canviar la porta principal de lloc, i la de 1978 que li va donar la imatge actual.

Festa per Sant Miquel
A l’església de Sant Miquel d’Ordeig es fan dues festes anuals. La primera se celebra propera a la diada de sant Joan i la segona el diumenge més proper a la festivitat de sant Miquel arcàngel, el 29 de setembre.
Se celebra una missa i es canten els Goigs al gloriós Arcàngel S. Miquel que s venera en sa capella nomenada S. Miquel d’Ordeig (4).

Podeu veure un fragment d’aquesta cantada gràcies a l’aportació d’uns veïns de Sant Miquel d’Ordeig:Podeu escoltar la música dels goigs per gentilesa del
Col·lectiu Obaga. Podeu llegir-los per gentilesa de Bibliogoigs.

Acabat l’ofici, el veïnat es reuneix per jugar a la ‘virola’ per sortejar diferents presents entre els assistents.Bibliografia:
1 Soler, Joan (1998). Enciclopèdia de la fantasia popular catalana. Barcanova : Barcelona, p. 691
2 Amades, Joan (1956). Costumari català, el curs de l ‘any. Barcelona : Salvat, vol 5, p. 214
3 Benet, Albert; Pladevall, Antoni (1986). “Masies de Voltregà. Sant Miquel d’Ordeig” dins Catalunya romànica: Osona II. Barcelona : Enciclopèdia Catalana, vol. 3, p. 420 – 421
4 Goigs al gloriós Arcàngel S. Miquel que s venera en sa capella nomenada S. Miquel d’Ordeig. Bisbat de Vic. Torelló: Impremta Puig, 1999

1 comentari:

Zerosetze ha dit...

Reportatge magnífic i autèntic sobre el cant dels goigs a començament del segle xxi. Es veu i se sent tot el que cal veure i sentir, és tot un testimoni cultural i patrimonial!