28 d’ag. 2009

‘Per Sant Agustí, paga el fadrí’

El dia 28 d’agost és la festivitat de Sant Agustí. A Manlleu, des de mitjan segle XVIII, era el dia de celebració d’una fira ramadera.
La Fira de Sant Agustí, juntament amb la de Reis i un mercat setmanal, havia estat concedides per Ferran VI el 10 de desembre de 1751 (1) entre els privilegis concedits a Manlleu per la postura de la població davant la Guerra de Successió. No se sap amb quin criteri es van decidir aquestes dates per Manlleu les va sabr aprofitar durant un parell de centúries.
Durant un temps completaven el calendari firal les del 29 d’abril, anomenada Fira Nova o d‘en Weyler (es precís esmentar que quan es va posar en funcionament aquesta manifestació socioeconòmica –a la primera dècada del segle XX- havia estat nomenat fill adoptiu de la vila de Manlleu el general Valerià Weyler i Nicolau per amistat amb un dels prohoms de la població) i la de sant Martí, que s’anomenava així per escaure’s en dates properes a la festivitat d’aquest sant però que en realitat commemorava la consagració de l’església de Santa Maria de Manlleu, el 8 de novembre; es va establir l’any 1862 quan era alcalde Francesc Xipell.
De la celebració de les dues fires més importants, la de Reis i la de Sant Agustí, en va quedar un refrany manlleuenc que deia:

"Per Reis,
paguen els veys*;
per Sant Agustí,
paga el fadrí"


* a causa del ieisme propi de la Plana de Vic se sol propunciar d’aquesta manera però vol dir, evidentment, “vells” (2).

Així, segons Domènec Torrent i Garriga, per la fira de Reis se solien instal•lar parades ambulants de venda de turrons i altres dolços propis de l’època nadalenca i hivernal que els pares o avis compraven als més petits de la casa; en canvi, per la fira de Sant Agustí, s’establien a la plaça Major, l’actual plaça de Dalt Vila- tendes de roba i mocadors que els nois joves, en edat de festejar, compraven a les seves xicotes.
La primera de les fires en desaparèixer va ser, precisament, la darrera en iniciar-se. La del 29 d’abril o Fira Nova no va resistir el pas a la Guerra civil.
La fira de Sant Agustí, al llarg de la dècada de 1950, va entrar en vies de desaparició. Les cròniques periodístiques de l’època ho certifiquen molt gràficament:
El quinzenal Comarca, del 8 de setembre de 1956, deia que “entre las diversas ferias de ganado que se celebran en Manlleu, la llamada de San Agustín, es una de las que pasan sin pena ni gloria, por lo menos de unos años a esta parte. No fué ninguna excepción la celebrada hace pocos días en la que concurrieron escasos ganaderos y pocas cabezas de ganado” i afegia que “vemos como las ferias caducan cada día más, salvándose sólo algunas de mayor solera como la feria de Reyes y la de San Martín (3)”. L’any següent, el mateix mitjà esmentava que “pasó sin pena ni gloria esta antes lucida feria... “ i afirmava que “parece que ya no resucitará de sus cenizas, cosa de lamentar pues que para Manlleu era una jornada típica (4)”. Finalment, el 1958, el periòdic encapçalava el seu article amb un eloqüent “La exferia de San Agustín” i explicava que “por los derroteros de decadencia por que pasa esta otrora popular festividad manlleuense,
Dió escasos señales de vida la tradicional feria de San Agustín, por lo que creemos ajustado el título de esta breve gacetilla (5)”.
De les dues fires restants, la de Sant Martí, va perdurar fins entrada la dècada de 1960; la de Reis, després d’un parèntesi de pràctica desaparició a mitjan dècada de 1970, va reviscolar uns anys gràcies, en primera instància, al Gremi o Associació de Tonis de Manlleu i, posteriorment, a l’Ajuntament. Amb un format de fira multisectorial, on el bestiar tenia un espai més aviat anecdòtic i nostàlgic, va perdurar fins als primers anys del segle XXI.


Imatge: Fira de Sant Agustí al passeig del Ter, al llarg del canal industrial, de Manlleu; dècada de 1930. Foto Salarich. Arxiu Biblioteca Muniucipal de Manlleu.

Bibliografia:
1 Llibre de Privilegis, doc. 24. Arxiu Municipal de Manlleu
2 Torrent i Garriga, Domènec. Manlleu, croquis para su historia. Vic : Imp. de Ramon Anglada, 1893, p. 204 i 205
3 “La feria de San Agustín”. Dins: Comarca. Manlleu : Servicio Provincial de Información y Publicaciones Sindicales, any I, núm 7, 8 de setembre de 1956, p. 3
4 “Feria de San Agustín”. Dins: Comarca. Manlleu : Servicio Provincial de Información y Publicaciones Sindicales, any II, núm 32, 31 d’agost de 1957, p. 7
5 “La exferia de San Agustín”. Dins: Comarca. Manlleu : Servicio Provincial de Información y Publicaciones Sindicales, any III, núm 58, 30 d’agost de 1958, p. 8

1 comentari:

Nora Vela ha dit...

Interessant... ara l'enllaço als seus goigs