18 de jul. 2009

Veïnes i veïns del carrer d'Arnau de Corcó resen el rosari a sant Arnau

El veïnat del carrer d’Arnald (o d'Arnau) de Corcó de Manlleu manté viva la tradició, iniciada a mitjan dècada de 1980, de resar el rosari davant la imatge de sant Arnau que presideix el carrer. Tot i ser una via urbana força recent, oberta durant l’eixampla urbana manlleuenca de la segona meitat del segle XX, és un dels pocs llocs que encara fan aquesta mostra de devoció popular.
Per iniciativa d’alguns dels residents, el 18 de juliol de 1987, es va estrenar un plafó de rajoles, adquirit a Montserrat i a la Bisbal, dedicat al sant que celebra la seva festa el 18 de juliol. Aleshores, aquests veïns cercaven el moment oportú per fer la seva festa i van trobar que el nom de carrer tenia una semblança amb el del sant;
realment, la denominació oficial no fa referència al bisbe canonitzat, conegut també per Arnulf, sinó que recorda un prior del monestir agustinià de Manlleu que va néixer a la masia de Corcó al segle XIII. Va ser així com la festa, ja que s’esqueia a mitjan juliol i en dates prou propícies per a les manifestacions festives a l’aire lliure, i la figura de sant Arnau van esdevenir el referent religiós del veïnat.
Les festes ja s’havien iniciat l’any anterior i van durar uns deu anys. Es feien jocs per a la mainada, xocolatada, dinar, sopar popular i espectacle. En algunes edicions, gràcies a l’empenta dels organitzadors que cercaven diners d’on podien i a la sort que els va proporcionar un número de loteria, van tenir lloc actes de gran relleu; es recorda, especialment, l’actuació d’un faquir que va meravellar petits i grans.


Podeu veure un breu reportatge audiovisual del rés de rosari:Imatges:
Superior: Figura de sant Arnau, formada per un plafó de rajoles decorades, amb una ornamentació floral
Inferior: Veïnes i veïns del carrer d’Arnau de Corcó just abans de dir el rosari. 18 de juliol de 2009