27 de jul. 2009

Mataró i les relíquies de Juliana i Semproniana, les seves ‘Santes’

La ciutat de Mataró celebra la seva Festa major en honor a les ‘santes’. Amb aquesta denominació afectuosa assenyala la devoció per Juliana i Semproniana de les quals en conserven les relíquies. Joan Amades explica que les dues santes van ser convertides per sant Cugat i que “sacrificat a casa d’elles, van enterrar-lo amorosament (1). Aquest fet va ser causa del seu martiri.
A finals del segle IX, del monestir de Sant Cugat del Vallès en sortien diverses relíquies per a la consagració d’un altar de l’església de Sant Esteve de Banyotes entre les quals hi havia les de dues santes, Juliana i Semproniana. Dey anys después, és el mateix monestir de Sant Cugat qui consagra un altar dedicat a Santa Maria on hi depositen relíquies diverses tal com consta en el document de consagració: “el sepelivit in poden altare reliquias sanctorum martyrium Cucuphatis et Severi et virginum Juste ac Semproniane santique Cesarii et sancti Gelgardi et sanxti Lamberdi et sancti Ugberti et sancti Januarii et csanct Gregorii sanctique Felices atque sancte Eulalie (2)”. Les referències a les relíquies de les dues santes es repeteixen en diferents documents posteriors sense que es determini l’origen ni pàtria de les seves titulars. A partir de mitjan segle XVII, Joan Gaspar Roig i Jalpí, en una obra que equivocadament es considera anterior, esmenta que el lloc de naixement de les dues santes era la ciutat de Mataró; així ho manifestava aquest autor en el seu Libre dels feyts d'armes de Catalunya on expressa. “e dues altres sanctes vergens naturals de Ciutat Treta [nom que es vincularia amb Mataró] de prop de barcelona appellades per lur nom Juliana e Semproniana; e les beneytes reliquies de lurs beneyts cossos son en lo monestir de sant Colgat del Vallès... (3)”.
Sabedors de la possible, segons la historiografia del moment, vinculació de santa Juliana i santa Semproniana amb Mataró, aquesta ciutat del Maresme va començar a considerar-les com unes de les filles més rellevants de la població. El 1682 els mataronins ja havien adreçat una petició al monestir de sant Cugat per tal que, com a posseïdors de les relíquies d’unes conciutadanes seves, els fessin arribar tan sagrades restes per augmentar-ne la devoció i culte. No va ser, però, fins a 1772 que es va procedir, en una solemne processó, al trasllat de les relíquies sol·licitades (4).
Les relíquies de les dues santes, un cop arribades Mataró, van ser acollides amb una gran manifestació devota i van ser col·locades a l’Altar Major de l’església parroquial. Fins i tot la Festa major de la ciutat es va redistribuir dins el calendari per a honorar degudament a les dues filles recuperades. Finalment, el patronatge de santa Juliana i santa Semproniana a la ciutat va ser confirmat el 1852 pel papa Pius IX.

Imatges:
Superior.- Detall de ‘Goigs a llaor de les Santes Verges i Màrtirs Juliana i Semproniana, patrones de Mataró’ on es pot veure (part superior dreta) un dels reliquiaris. Mataró, 1982 (Dibuix de Rovira Brull) Per gentilesa de Bibliogoigs)
Inferior.- Ventall religiós amb el mànec de fusta tornejada de la Processó de les Santes de Mataró utilitzat els anys 40 del s. XX (per gentilesa de Galderich de & piscolabis librorum)

Bibliografia:
1 Amades, Joan. Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any, vol. 4. Barcelona: Salvat, 2001, p. 632
2 Els Comtats d'Osona i Manresa, Vol. II, 2ª part.(a cura de Ramon Ordeig i Mata). Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1997, p. 300 (doc. 270).


3 Roig i Jalpí, Joan Gaspar. Libre dels feyts d'armes de Catalunya. Barcelona, Llibrería d'Alvar Verdaguer, 1873. Disponible en línia a: http://www.cervantesvirtual.com/FichaObra.html?Ref=14949
3 Per tota aquest afer, vegeu : Ferrer i Clariana, Lluís. Testimonis el culte a les Santes Juliana i Semproniana en el Monestir de Sant Cugat del Vallès i a Mataró. Mataró : Imp. Minerva, 1961, p. 19 - 23

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Joan,
Curiosament he publicat un ventall de la processó de les Santes. Si el vols utilitzar per complementar l'article endavant.
És molt recomanable fer la visita a la Capella dels Dolors de Mataró (es fa els dissabtes tarda però cal preguntar horaris) perquè en la visita guiada també expliquen i ensenyen molt bé tot el tema de les relíquies de les santes.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Moltíssimes gràcies, Galderich.
T'he pres la paraula en el tema de la imatge del ventall i ja està col·locada.
Certament, tinc pendent aquesta visita a Mataró que ja es presetava molt interessant però que amb la teva recomanació ho esdevé molt més.

Galderich ha dit...

Joan,
Ja saps que pots prendre sempre les imatges que vulguis i fins i tot pots demanar-me'n per si tinc alguna cosa en arxiu. És un plaer col·laborar a la Devocioteca!
Abans d'anar a Mataró assegura't trucant a l'arxiu parroquial dels horaris de visites i hauràs d'anar al carrer lateral de la parròquia. Hi ha un organ impressionant i després encara conserven les decoracions efímeres (són a les golfes de l'església) de la commemoració de les Santes com a patrones de Mataró.