5 de jul. 2009

La processó de Sant Miquel dels Sants és l’eix de la Festa major de Vic

La Festa major de Vic se celebra al voltant de la diada de sant Miquel dels Sants. Coneguda, precisament, com “la ciutat dels sants” , la capital osonenca celebra la seva festa gran recordant un dels seus fills que han estat, almenys oficialment, canonitzats: Miquel Argemir i Mitjà (1591 – 1625).
Beatificat el 1799 i canonitzat el 1862, la diada i figura de sant Miquel dels Sants és l’eix dels actes protocol·laris del dia central de la Festa major vigatana. De bon matí, davant seva la casa natalícia, a l’antic carrer de sant Hipòlit, s'escampen brots d'espígol. Després d’haver recollit aquest vegetal, que en aquestes dates es troba en el màxim esclat de floració, s’escampen brots florits davant dels llocs on hi haurà més concurrència d’assistents. La propietat de la flor de l’espígol, que també ha donat nom a una dansa pròpia de Vic, fa que quantes més vegades es trepitja més aroma desprèn. El costum d’escampar aquesta flor d’olor dolça es va recuperar, a Vic fa uns anys tot recordant els rituals antics de purificació.A l’hora determinada, des de l’Ajuntament de Vic, situat a la plaça Major, surt el seguici format per personatges de la festa vigatana i per polítics del municipi acompanyant l’alcalde. El recorregut segueix pel carrer de Sant Miquel dels Sants. A la casa natalícia, després del tintinacle i el pavelló de la catedral –símbols característic d’una catedral-basílica- són seguits per la imatge de sant Miquel dels Sants, que és extreta de l’edifici, i un membre del clergat que sosté el reliquiari davant seu. En aquest punt, el seguici es parteix per encabir els nous elements i la processó queda formada per una primer part popular profana (caps de llúpia (nans) amb el conegut Merma, gegants, mulassa; àliga (que curiosament és bicèfala), orquestra i guàrdies de la policia local vestits de gala), una part central, la religiosa (tintinacle, pavelló, bandera de Sant Miquel dels Sants -que cada any porta un vigatà diferent que s’anomena Miquel dels Sants-, relíquies de Sant Miquel dels Sants, i la imatge del Sant (acompanyada per dues fileres d’atxes enceses) duta sobre espatlles i, per acabar, la part municipal (amb el cavaller de Corpus acompanyat de dos heralds dalt de cavall i membres de la corporació municipal presidida per l’alcalde); tot el grup és seguit per per la gent de la ciutat que vol participar de la festa. I amb aquest ordre i sense pausa, el seguici fa camí cap a la catedral de Sant Pere. Dins la catedral, guarnit per a l ‘ocasió, resta l’atar al Sant, en una capella lateral, on hi ha la tela que va presidir l’acte de canonització al Vaticà. Les relíquies – com a presència física del Sant- i la imatge conduïda per la processó són disposades, però, en lloc preferent i en posició de presidir l’acte que és oficiat pel bisbe de Vic. Acabada la missa, es procedeix a l’acte propi de devoció a les relíquies de Sant Miquel dels Sants en forma de la besada al reliquiari. Aquest gest és, sens dubte, el gest que es repeteix a tots els llocs on les relíquies de sants tenen un paper protagonista.

La presència de les relíquies de Sant Miquel dels Sants és el nexe d’unió entre les antigues celebracions dedicades al Sant i l’actual Festa Major farcida d’actes lúdic.

Vegeu un audiovisual sobre la processó de Sant Miquel dels Sants:Imatges:
Superior 1.- Processó de Sant Miquel dels Sants amb les relíquies i la imatge del Sant

Superior 2 i 3.- Casa natalícia de sant Miquel dels Sants guarnida per a la seva festa i imatge que presideix l’altar de la capella de la casa natalícia del Sant
Central .- Altar de Sant Miquel dels Sants en una capella lateral de la catedral de Vic
Inferior.- El bisbe de Vic, mons. Romà Casanova, espargint encens davant la imatge i les relíquies, disposades en diversos reliquiaris, que presideixen l’Ofici solemne de Festa major