3 de febr. 2009

Les relíquies dels beats Martin, pares de santa Teresa del Nen Jesús, van fer estada per Vic

El passat 19 d’octubre de 2008 va tenir lloc, a la basílica de Lisieux (França), la beatificació del matrimoni Zélie i Louis Martin que van ser pares de santa Teresa del Nen Jesús. Les seves relíquies, en un recorregut per diferents ciutats europees, van fer parada “tècnica” a Vic, just tres mesos després de la beatificació; hi van ser venerades, durant unes hores, al monestir de Santa Teresa.
Louis Martin (1823 – 1894) i Zélie Guérin (1831 – 1877) han estat el segon matrimoni beatificat simultàniament de la història de l’església catòlica (1). Les seves relíquies, els braços drets d’ambdós beats, col·locats dins una urna, han realitzat un recorregut, des d’Itàlia, passant per Lleida, el dia 17 de gener, i Vic, el dia 19, en el seu camí cap a Burgos.
En la seva estada a Vic, que no estava prevista prèviament, com informa JCS, va tenir lloc l’ emotiva celebració d’una missa d’acollida i diversos actes de devoció. Era present al ‘acte l’actual postulador, el Pare carmelità Antonio Singali qui va descriure el sarcòfag reliquiari i els relleus que en aquest hi ha destacats.
L’emotivitat de l'esdeveniment va tenir un moment ben especial. Informa JCS que “com a anècdota que ens va emocionar a tots els allà presents, explicarem que la Mari Cruz de Torelló va demanar al Pare Sangali un favor, al peu del presbiteri, un cop acabada la missa i un cop tothom ja començava a desfilar per tornar a casa. Es tractava del seu fill Agustí, que es troba ingressat per un problema de salut al mateix hospital general de Vic. La Mari Cruz, preocupada com està pel seu fill, li demanava al Pare Sangali que li beneís el seu fill perquè els beats Martin intercedissin per ell en aquest afer de salud”. I segueix explicant que “aleshores Sangali prengué la foto de l'Agustí als seus dits i la va passar en contacte primer per damunt del sarcòfag. Seguidament, i demanant l'assentiment de la mare, va buscar l'escletxa d'entrada a l'interior de la caixa de coure i gairebé va ficar tota la fotografia del noi dins del reliquiari fins que, amb un ímpetu italià, va deixar caure la foto a l'interior provocant una esgarrifança d'emoció a tots els allà presents, començant per la mare mateix que va veure com la presència i el record del seu fill malalt estaria en companyia dels beats Martin”. I acaba dient que “va ser un moment molt especial”.
Vic ha mostrat sempre una especial devoció per santa Teresa del Nen Jesús [vegeu l’article d’aquest bloc: Vic va retre devoció a santa Teresa de Lisieux] que ha estat reafirmada per aquest gest vers els sues pares, ja beats.

Imatges:
Superior: Targetes amb relíquies de Louis i Zélie Martin impreses a França el 1954 en favor de la seva beatificació.
Inferior: Retrat de Mari Cruz davant l’urna amb les relíquies dels beats en la seva estada a Vic, per gentilesa de JCS.


Més imatges al web de Parròquies de Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Esteve de Vinyoles, Sant Genís d'Orís i Sant Marcel de Saderra

1 AICA “Beatificats els pares de santa Teresa de Lisieux” Dins: Catalunya cristiana. Fundació Catalunya Cristiana per a l’evangelització i la cultura : Barcelona, Any XXX, núm. 1519, 30 d’octubre de 2008, p. 9