22 de febr. 2009

El ‘Carnestoltes manlleuenc’ V: Diumenge de Carnestoltes

El matí de diumenge de Carnestoltes es formava una comparsa, integrada per homes sols, que anava voltant els carrers al so d’alegre música i s’aturava davant de les cases on hi havia noies, a les quals feia sortir per tal de ballar amb elles uns quants punts de dansa. Aquest ball rebia, com un d’anterior, el nom de Ball de les Gitanes (1). A la nit tenia lloc el segon gran sarau dels galers.
En algunes ocasions, en aquest dia, s’havia interpretat el
Ball d’en Serrallonga .Era una dansa - entremès, o sigui, una comèdia coreogràfica o ballet amb argument. Inspirat en episodis de l’accidentada vida del famós Joan Sala “Serrallonga”, hi intervenien tot un seguit de personatges, encapçalats pel mateix Serrallonga i la seva oponent femenina Joana de Torrelles. Els figurants -protagonistes i comparseria- anaven dialogant i movent-se en rudimentàries evolucions coreogràfiques en un clos reservat al centre de la plaça i enmig de l’expectació de nombrosa concurrència.

1 Amades, Joan. Costumari Català, el curs de l'any, volum 2, Barcelona : Salvat, 1982 – 1984, pàgs. 326-327

(Continuarà...)

Vegeu, també:
El ‘Carnestoltes manlleuenc’ I: la tarda de la diada de Reis
El ‘Carnestoltes manlleuenc’ II: diumenge anterior a Dijous Gras. Cançons i cobles del segle XIX El ‘Carnestoltes manlleuenc’ III: la història
El ‘Carnestoltes manlleuenc’ IV: Dijous Gras