17 de gen. 2009

Joan Amades: memòria i homenatge

Avui, 17 de gener de 2009, fa cinquanta anys de la mort de Joan Amades i Gelats a l’edat de 69 anys. Va anar-se deixant un importantíssim llegat en el món de l’etnografia i la investigació de la cultura popular dels Països Catalans.
La
Viquipèdia en fa el següent esbós biogràfic: “Joan Amades i Gelats (Barcelona, 23 de juliol de 1890 - Barcelona, 17 de gener de 1959), fou un destacat etnòleg i folklorista català. De formació autodidacta, va treballar a l'Arxiu Municipal d'Història de Barcelona i al Museu d'Indústries i Arts Populars de la mateixa ciutat. Col·laborà amb la UNESCO a partir de 1956, i fou un destacat promotor de l'esperanto, fundant la Federació Esperantista Catalana. Dins la seva gran obra, destaca el Costumari Català, obra cabdal en l'estudi de la cultura popular catalana (1)”.
L'Associació Cultural Joan Amades ha realitzat un espai web en el qual vol aplegar les diferents iniciatives que s’organitzin el voltant de la figura d’Amades i, segons la seva web, “aprofitant l'efemèride vol impulsar la celebració d'un any homenatge amb l'objectiu de donar a conèixer l’obra de l'estudiós i reivindicar-lo, també, com una de les figures cabdals del panorama cultural català (2)”.
Així mateix, un grup de seguidors de la persona i defensors l’obra de Joan Amades han creat una pàgina a Facebook en la qual es destaca: “Aquesta pàgina és el lloc de trobada de tots aquells qui reconeixen Joan Amades com a líder espiritual de la cultura popular i admiren aquesta gran persona que va patejar-se un munt de llocs amb la llibreteta a la mà investigant els antics costums i les llegendes i creences populars (3)”.
Finalment, el Centre de Recursos de les biblioteques de la Diputació de Barcelona han realitzat un ‘recurs web’ en el qual es tenen a l’abast diversos enllaços sota la temàtica '50 anys de la mort a Barcelona de Joan Amades'.
Des de la Devocioteca ens sumem als actes d’homenatge i volem fer la modesta aportació en fer recordatori de les diverses manifestacions dedicades a destacar la figura de Joan Amades i la seva immensa obra.

Bibliografia
:
1 “Joan Amades i Gelats” [en línia] Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure. Wikimedia Foundation, Inc. [Consulta: 12 de gener de 2009] Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Amades
2 “Presentació” [en línia] Associació Cultural Joan Amades [Consulta: 12 de gener de 2009] http://www.joanamades.cat
3 Joa Amades [en línia] Facebook, 2009 [Consulta: 12 de gener de 2009] Disponible a: http://es-la.facebook.com/pages/Joan-Amades/72794680441