25 de gen. 2009

Els Gegants de Manlleu (i III): imatges i reportatge audiovidual de la trobada de gegants semblants als de Manlleu

Aquest diumenge 25 de gener de 2009 ha tingut lloc la Trobada de gegants semblants als de Manlleu; ha estat una reunió carregada de simbolisme emmarcada en la candidatura manlleuenca per ser assignada, el proper 7 de febrer a Sant Vicenç dels Horts, com a Ciutat Gegantera per a l’any 2010.
De bon matí, un esmorzar ha aplegat a les diferents colles que acompanyaven als gegants que, per qüestions històriques i d’elaboració, tenen una semblança als de Manlleu [vegeu els articles ‘Els Gegants de Manlleu (I): vuitanta-cinc anys d’història’ i ‘Els Gegants de Manlleu (II): parelles semblants arreu de Catalunya’ publicats anteriorment en aquest bloc]. Els gegants de les Borges Blanques, en Jaume (3,70 m) i Na Peronella (3,50 m), els del barri Sant Miquel de Cardona, en Batallador (3,20 m) i l’Esperança (3 m), la Diana (3,10 m) del carrer Viserta de Monistrol de Montserra que anava de parella en Ramir, i els gegants d’Amer, en Climent i la Brígida, van acompanyar a la parella jove dels gegants manlleuencs, en Galderic (3,74 m) i la M. Assumpta (3,74 m) –que estaven envoltats dels capgrossos i els gegantons Eloi i M. Gleva- per un cercavila pels carrers de la població; només faltaven, de les parelles previstes, els gegants del barri Sant Miquel d’Olot. La plantada va tenir lloc al carrer del Vendrell on, el 1923 i per a les seves festes veïnals, es van comparar els primers gegants manlleuencs.
El recorregut ha seguit el carrers de Sant Jaume, la plaça Fra Bernadí, el carrer Dr. Guardient, els de Baixa i Alta Cortada, el de la Pau i el Dr- Fleming per arribar al Parc d’Angela Roca on els esperaven els gegants originals, en Jordi (3,82 m) i la Montserrat (3,78 m). Allà han realitzats una ballada general i una ballada exclusiva realitzada per les dues parelles de Manlleu. S’ha donat els records, les autoritats locals han fet el parlament de benvinguda i agraïment als participants i s’ha desitjat molta sort en la candidatura de Ciutat Gegantera 2010. Posteriorment, s’ha realitzat un petit homenatge a la figura de Martí Molera, el causant que a Manlleu hi hagi gegants des de 1923, a través de la seva família.


Imatges de la trobada

Plantada general a la plaça Fra BernadíEn Jordi i la Montserrat esperaven, al Parc d’Àngela Roca, als participants de la tobadaEls gegantons manlleuencs, M. Gleva i Eloi, i els capgrossos de Manlleu també hi eren

Reunió de les gegantes on s’aprecia les semblances de la fesomiaElements diferenciadors dels gegants masculins basats, especialment, en l’estri que duen a l’espatlla


Vegeu un reportatge audiovisual de la trobada: