14 de des. 2008

‘Cantar a la fàbrica, cantar al coro’ és el nou llibre del MIT

Divendres passat va ser presentat el llibre Cantar a la fàbrica, cantar al 'coro' de Jaume Ayats i Abeyà que forma part de la col·lecció ‘La turbina’ del Museu Industrial del Ter de Manlleu.
L’acte va tenir lloc a l’Auditori Roca del MIT i va comptar amb la presència de l’autor, Jaume Ayats, del musicòleg Joaquim Rabasseda, del director de la revista Avenç, Josep M. Muñoz, i del director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, en una mesa presidida per l’alcalde de Manlleu, Pere Prat.
Jaume Ayats,el qual ha comptat amb un nombre de col·laboradors, que han format l’equip de recerca format per Pere Casas, Emili Bayón, Montserrat Cañellas, Carles García i Joaquim Guinart, va fer l’exposició inicial tot explicant el contingut de llibre i presentant el DVD que l’acompanya, on es recullen algunes de les entrevistes que han servit de base per a l’estudi així com la interpretació de diverses cançons recuperades de la memòria dels entrevistats. Seguidament, Josep M. Muñoz va incidir en l’interès d’aquest llibre en tant que esdevé una gran aportació en l’estudi del passat industrial català i de la cultura nascuda al seu voltant. En el mateix sentit, Joaquim Rabaseda va destacar la importància d’haver tractat un aspecte social que està descuidat en l’àmbit de l’arqueologia industrial, fins i tot a Anglaterra on va néixer la disciplina i que ell mateix batejà com a “musicologia industrial”. Finalment, el discurs polític va anar a càrrec del director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila i de Pere Prat. Fontdevila va incidir en l’aportació que fan estudis d’aquest tipus en la conformació de la societat catalana del present, hereva de la Catalunya industrial, sobre la qual està elaborant el seu treball de museografia el Museu Industrial del Ter de Manlleu a partir, especialment, de la recerca; en aquest sentit va recordar que el MIT forma part de l'Observatori per a la Recerca Etnològica a Catalunya, programa CPCPTC. I Pere Prat, com a cloenda, va recordar que aquest era el segon volum de la col·lecció del Museu i que aquest equipament cultural compta amb el total recolzament de l’Ajuntament de Manlleu.
Cantar a la fàbrica, cantar al 'coro' és una investigació sobre el patrimoni cultural industrial nascut, com explica el director del MIT en el pròleg, de “l’interès d’un estudi sobre els cors obrers de l’òrbita de Clavé a la conca del Ter com a mostra del dinamisme cultural de les noves societats industrials, i com a exemple d’una estètica diferent, però no pitjor, de les estètiques musicals que han predominat posteriorment en el món coral”. L’àmbit geogràfic es va cenyir a la conca osonenca del Ter amb la inclusió de la ciutat de Vic.
El llibre compta amb tres grans apartats: Cantar a la fàbrica, on es contempla el fet de cantar en aquells espais i moments relacionats amb l’edifici i la producció industrial, incorporant les cançons interpretades en els viatges d’anada i tornada i la producció a casa. Cantar a la taverna i al carrer, on s’exposa la importància de la taverna com espai d’oci i de sociabilitat masculina a l’època, amb un repàs a les formacions, més o menys formals que interpretaven cançons de contingut popular; i, com a tercer apartat, Cantar al 'coro': els cors del Ter mitjà, en el qual s’estableix la connexió entre el cantar en les formacions de les antigues confraries religioses i la transformació cap a les societats corals vinculades a la nova condició obrera vinculades, generalment, a la labor de Josep Anselm Clavé. Jaume Ayats (Vic, 1960), músic i professor d’etnomusicologia a la UAB, clou el llibre amb un inventari de les prop de cent cinquanta formacions corals que, a la zona estudiada, van existir com a col·lectius de desenvolupament social i cultural en el marc de la societat industrial de la Catalunya de segle XIX i primera meitat del XX.
Qui estigui interessada o interessat en aquest volum pot consultar l’espai web del Museu Industrial del Ter.

1 comentari:

Galderich ha dit...

Interessantísima notícia sobre un llibre que pot estar molt bé. Massa vegades negligim la cultura obrera enfront de la rural. Intentaré buscar-lo per les llibreries de Barcelona.
Gràcies una vegada més.