15 de nov. 2008

Festa del beat Bonaventura Gran a Riudoms

Entre les poblacions catalanes que celebren una festa dedicada a un fill seu o filla seva, que hagi rebut la distinció de beatificació o canonització, cal esmentar la de Riudoms (Baix Camp).
Amb permís d’Antoni Gaudí, un dels riudomencs més recordats, sobretot en ambients propis de la religiositat, és Miquel Gran Peris, nascut en aquesta vila el 1620. El folklorista Joan Amades el fa fill de Montbrió del Camp i dóna constància del fet que es va casar però curiosament assenyala que “durant el matrimoni va fer vida casta i santa i mai no va, ni tan sols, mirar a la seva esposa (1)”. La Gran Enciclopèdia Catalana, per la seva banda, explica que “morta la seva muller, el 1640 entrà al convent d’Escornalbou dels menors franciscans reformats, del qual passà, sempre llec, a Móra i a Terrassa (2)”. Va adoptar el nom de Bonaventura Gran, amb el qual és conegut, així com, també, ho és amb el de Bonaventura de Barcelona. Traslladat a Roma, el 1658, arriba a ser conseller de diversos papes, reforma l'ordre seràfic (3) amb la fundació de l’orde del Retir (4). Va morir la ciutat italiana, el 1684, havent deixat una digne memòria; per aquest motiu, el 1775, va ser declarat venerable i beatificat el 1906. La Viquipèdia explica com va caldre dues curacions miraculoses per considerar Bonaventura mereixedor de les distincions atorgades: “l'una el 1790 en què una dona va quedar en un estat gravíssim després de caure del cavall i es va curar inexplicablement després d'haver-lo invocat; l'altra, el 1818 en què una altra dona, quedà inconscient durant tres dies després d'un part i es curà instantàniament després d'aplicar-se-li una relíquia del venerable (5). El seu cos va ser retornat a la seva població natalícia el 1972 on és venerat a la capella del Santíssim de l’església de Sant Jaume Apòstol.
El calendari assenyala la data de l’11 de setembre com la del beat Bonaventura en commemoració del deia de la seva mort però a Riudoms ho celebren, a mitjan novembre, en dates properes al 24 d’aquest mes. Entre els actes més destacables, organitzats per l’Ajuntament del municipi i per la Confraria del Beat Bonaventura, cal destacar la processó amb fanalets acompanyant el reliquiari major del Beat. Podeu veure més informació a la pàgina web de l’àrea de festes de l’Ajuntament de Riudoms.
L’aportació del beat a la religiositat de Riudoms és doble ja que “L'any 1679 –torna a esmentar la Viquipèdia- a petició dels jurats riudomencs envià des de Roma les relíquies de Sant Bonifaci, Sant Julià i Sant Vicenç; des d'aleshores, el segon diumenge de maig se celebra a Riudoms la festa de les Santes Relíquies (6)”.
A mitjan segle XIX, es van editar uns fulls amb bocins de relíquies de la seva vestimenta amb el propòsit, probablement, de promoure la seva beatificació. Podeu veure un d’aquests documents acompanyant aquestes línies.

1 Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any, vol. 5. Barcelona: Salvat, 2001, p. 96 - 97
2 “Bonaventura de Barcelona”. Dins: Gran Enciclopèdia Catalana vol. 5, Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1986-1989, p. 203
3 Riudomencs il·lustres [en línia] Organisme Autònom per a la Societat de la Informació – OASI. Regidories de Cultura i de FestesAjuntament de Riudoms [Consulta: 15 de novembre de 2008] Disponible a:
http://www.riudoms.org/niv2.php?id=100
4 Amades, Costumari, Íbid.
5 “Beat Bonaventura Gran” [en línia] Viquipèdia. L’enciclopèdia lliure. Wikimedia Foundation, Inc. [Consulta: 15 de novembre de 2008]Disponible a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Beat_Bonaventura_Gran
6 Íbid.

3 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Hola, d'on has tret aquesta imatge???
És que sóc de Riudoms i desconeixia això.

Joan Arimany Juventeny ha dit...

Hola HOme del Sac,
Forma part d'una petita col·lecció que tinc sobre el tema de les relíquies de sants. Aquesta en concret estava a Ebay i crec recordar que hi va haver un parell de documents més, idèntics, en els quals només canviava la data. Si vols puc enviar-te una nova fotografia amb més qualitat.
Cordialment,
Joan

L'home del sac ha dit...

Que curiós trobar això a l'Ebay!!!! Ni m'imaginava que s'hi podien trobar coses així!!!

La foto que tens al bloc ja la veig força bé, gràcies però.
Salutacions.