16 d’oct. 2008

Sobre sant Galderic i el patronatge de la pagesia

Certament, com feia comentari a l’anterior article en Manel, el patronatge de la pagesia és un tema que no es pot reduir a parlar de sant Galderic tot i l’interès, des de diversos àmbits, d’atribuir-li una generalització a tots els pagesos dels Països Catalans. Precisament, Joan Amades –en una cita que no es va desenvolupar suficientment- ja va dir que sant Isidre va ser adoptat per la pagesia catalana “en substitució dels sants que fins aleshores havia venerat, alguns d’ells, pagesos catalans: sant Galderic, pagès rossellonès; sant Medir, pagès vallesà; sant Faust, del pla de Lleida, i els sants reis armenis Abdó i Senent, els cossos dels quals es conserven al llogarret pirinenc d’Arles del Tec, invocats i venerats per tota la pagesia (1)”. De manera semblant, Joan Soler i Amigó en parlar del concepte de ‘pagès’, esmenta que “hi ha diversos sants patrons de la pagesia, segons les comarques: Sant Nin i Sant Non, Galderic, Isidre, Fost, Medir; fins Sant Jordi conserva connotacions agrícoles sota les de cavaller... (2)”. Així mateix, en complement a les referències esmentades sobre les manifestacions festives i socials que pretenen recuperar la figura de sant Galderic, cal consultar el contingut de festes.org on es detallen les principals activitats organitzades.
Es tracta, per tant, el desig fer justícia i de ser més curós el fet de destacar, en aquest complement a l’anterior article, que hi ha d’altres patrons venerats per la pagesia catalana almenys, en referència l’adscripció geogràfica o segons el producte de la terra.
Per altra banda, i com a complement a l’article anterior, també voldria afegir l’esment que fa en Carles en un altre comentari de la devoció a sant Galderic i a sant Isidre professada a Tavèrnoles (Osona). La podeu trobar en el bloc de la qual s’esmentaven els goigs es pot trobar al seu bloc de ‘Pensaments des de Tavèrnoles’. No podem res més que agrair la indicació i envejar poder viure en tan meravellosa contrada.

1 Amades, Joan. Costumari català: el curs de l’any, vol. 3. Barcelona: Salvat, 2001, p. 608
2 “Pagès”. Dins: Soler i Amigó, Joan. Enciclopèdia de la fantasia popular catalana. Barcanova : Barcelona, 1998, p. 531

1 comentari:

Galderich ha dit...

Finalment puc llegir un article encertat sobre Sant Galderic. Per la xarxa com ve dius hi ha tot de pàgines que defensen el patronatge de sant Galderic per sobre de sant Isidre per l'únic fet (poques vegades confessat)que aquest darrer és madrilenys. És una tossuderia que no hi ha manera de capgirar perquè es va retroalimentant i una falsedat dita mil vegades esdevé veritat.
Sant Galderic fou patró dels pagesos del Rosselló i a la resta del Principat n'hi havia varis com comenta l'encertat article publicat a 20 minutos.
Felicitats per l'article.
Si voleu més informació:
http://piscolabislibrorum.blogspot.com/2008/09/sant-galderic.html