22 de set. 2008

Santuaris (IV). Aplec a Rocaprevera

El santuari de Rocaprevera celebra l’aplec el tercer diumenge de setembre. Tot Torelló es volca, durant diversos dies, a festejar la diada més celebrada del santuari. La tradició encomana l’organització de l’aplec a un grup de pabordes; solen ser sis parelles, de les quals alguna ha de ser de pagès i assumeixen aquest encàrrec durant dos anys.
A més del santuari, on s’oficien diverses misses, l’esplanada que l’envolta esdevé l’escenari, per excel•lència, de la festa; s’omple d’animació gràcies a jocs infantils, a la típica tómbola de Rocaprevera i a la música de cobla que acompanya les ballades de sardanes i els balls de ‘gegants’ i ‘capgrossos’.


Precisament els ‘gegants’ i ‘capgrossos’ de Torelló tenen una significació especial dins l’aplec de Rocaprevera. L’any 1908, després que l’Ajuntament llogués aquests personatges festius per a la Festa major de Sant Feliu va comprar-los; els va fer ballar, per primera vegada com a propis, a l’aplec de Rocaprevera d’aquell any.
Per commemorar aquest fet es van preveure dos fets extraordinaris. Per una banda, es va estrenar un nou capgròs que, per votació popular, portarà el nom de la Pescallunes i que ha estat elaborat a Terrassa amb disseny de Jordi Grau.Per altra banda, a l’aplec d’enguany es va estrenar l’anomenat Ball del Centenari, cinquè de repertori, amb música composada pel torellonenc Xavier Capdevila i amb coreografia de Jan Grau, reconegut estudiós dels personatges de festa i en especial dels gegants.

Vegeu-ne alguns compassos:Podeu llegir més dades d’aquestes estrenes a Osona.com.