27 de maig 2008

Exposició “Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu”


Del 15 de desembre de 2007 al 18 de maig de 2008 al Museu Industrial del Ter de Manlleu es va poder veure aquesta mostra sobre religiositat popular coordinada per Joan Arimany i Juventeny
El 14 de desembre de 2007 es va inaugurar, al Museu Industrial del Ter, l’exposició “Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu”.
Aquesta exposició aplegava totes les capelletes que es poden trobar a la ciutat de Manlleu i dedicava, a cadascuna, un plafó de format vertical. En aquest plafó, el visitant podia tenir una perspectiva de la imatge com la tindria al mateix carrer i contenia la representació fotogràfica actual, el text explicatiu de la seva història i fotografies complementàries de diferents arxius públics i particulars. En total eren nou plafons dedicats a imatges de diverses advocacions de la Mare de Déu, més un tractament individual que s’ha donat a la marededéu de la Font, i dinou dedicades a imatges de sants; a la part final, també, es trobaven, tractades de forma conjunta, altres capelletes que corresponien a diferents tipologies i advocacions.
Un aspecte a destacar és que l’exposició va poder comptar, a més, amb aquelles imatges que per diverses raons no estaven situades en la corresponent fornícula i, per tant, no havien pogut ser fotografiades. Es tractava de la marededéu del Pilar, que s’havia col•locat a les antigues casernes de la Guàrdia Civil que hi ha hagut a Manlleu, de la imatge de sant Antoni Abat del carrer d’Enric Delaris i de la de sant Josep del carrer de la Cavalleria que van ser cedides temporalment pels seus propietaris. D’aquesta manera, totes les capelletes i les corresponents imatges que hi ha hagut en les darreres dècades als carrers de Manlleu van ser representades.
Les capelletes de carrer són elements arquitectònics situats a la façana d’alguns edificis privats, de cara al carrer, que contenen la imatge d’una marededéu o d’un sant. La tipologia més habitual és la que s’anomena “fornícula” i que ha estat construïda tot deixant un buit, en la paret, on se situa la imatge religiosa; hi ha una altra tipologia, especialment en les capelletes de fabricació més moderna, formada per una composició de rajoles decorades.
A Manlleu hi ha capelletes a molts carrers, especialment al centre urbà. Les més antigues són de finals del segle XVII (marededéu de la Immaculada Concepció de la plaça de Crist Rei) i XVIII (marededéu de la Font i sant Mamet). N’hi ha diverses que provenen del segle XIX i principi del XX; totes aquestes van sobreviure a la destrucció de símbols religiosos decretada al novembre de 1936 per les autoritats locals. Després de la Guerra Civil aquestes imatges van retornar a les fornícules i se’n van posar algunes de noves. A les darreres dècades s’han col•locat diverses capelletes amb el format de rajola.
Un element destacat referent a les capelletes, i que també es tractava en aquesta exposició en format d’audiovisual, són les manifestacions festives que encara existeixen al seu voltant. Actualment, a Manlleu, se celebren festes vinculades a la marededéu de la Font i a dues capelletes (marededéu dels Àngels del carrer del Pont i sant Roc del carrer de la Passió); també se segueix dient el rosari davant de moltes d’altres (marededéu de la Mercè del carrer del Pont, sant Pere del carrer de Sant Pere, sant Martí del carrer de Sant Martí, sant Arnau del carrer Arnau de Corcó i Sagrat Cor del carrer de Jacint Verdaguer).
El disseny de l’exposició va anar a càrrec de Laura Morató i les fotografies de les capelletes en l’actualitat van ser realitzades per Carles Martorell; l’audiovisual que complementava la mostra havia estat elaborat per Xef Vila. El treball de base per a l’elaboració d’aquesta exposició ha estat l’estudi "Elements de la religió popular en context urbà fora dels edificis eclesiàstics. Les capelletes de carrer o fornícules a Manlleu (Osona)", del qual és autor Joan Arimany, que, a més, va dur-ne la coordinació. Aquest treball d’investigació va ser becat l’any 2005 pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Amb aquesta mostra de producció pròpia, el MIT volia destacar les capelletes de carrer com a exemples del patrimoni cultural local, tot aportant eines per conèixer i interpretar millor la història de la ciutat. En aquest mateix sentit, es van fer sis sessions d’una ruta guiada per les capelletes de carrer del centre urbà de Manlleu amb una durada aproximada de dues hores amb la participació total de 70 persones. Podeu veure un reportatge sobre aquestes rutes emès el 4 d’abril de 2008 pel Telenotícies comarques de TV3 a partir del minut 14:33 del següent enllaç.